Oudere vaders brengen nerdy zonen op de wereld

Oudere vaders brengen nerdy zonen op de wereld
Foto Flickr / Alan Levine

Een recente studie beweert dat oudere vaders gemiddeld genomen slimmere zonen op de wereld zetten dan hun jongere tegenhangers. De keerzijde van de medaille is dat de pientere kerels minder vlot in de omgang zijn. 

Britse en Amerikaanse wetenschappers hebben voor de studie bijna 8.000 tweelingen geanalyseerd. Op hun twaalfde werd hun niet-verbale IQ gemeten en aan de ouders gevraagd hoe sociaal afstandelijk hun kinderen zijn. Die twee factoren werden in een ‘geek-index’ gegoten.

Uit de resultaten, die verschenen in Translational Psychiatry, bleek dat kinderen wiens vader 25 jaar of jonger was gemiddeld 39,6 scoorden op die index. Hoe ouder de vader is, hoe hoger de score. Bij vaders ouders dan 50 liep de score op tot 47. Zelfs wanneer de wetenschappers de socio-economische factoren wegcijferden, bleven de resultaten hetzelfde Het effect werd bovendien sterker waargenomen bij jongens. De leeftijd van de moeder had lijkt geen impact te hebben.

Primeur

“Dit is één van de eerste studies die suggereert dat een oude vader voordelen kan hebben voor het kind”, verduidelijkt onderzoekster Magdalena Janecka bij The Guardian. Eerder onderzoek door Janecka en anderen suggereerde dat het vaderschap op latere leeftijd alleen maar leidt tot een verhoogd risico op mentale aandoeningen, zoals autisme en schizofrenie.

Een mogelijke verklaring is dat hogeropgeleide, nerdy mannen het vaderschap doorgaans op de lange baan schuiven. Maar volgens Janecka kunnen er nog andere factoren meespelen. Waarom het effect sterker is bij jongens is nog een mysterie voor de wetenschappers.

De onderzoekers adviseren vaders in spe echter niet om lang te wachten. De vaders van oppergeeks als Bill Gates en Mark Zuckerberg zagen het levenslicht voor hun vaders de kaap van de dertig rondden.