Afghaanse leger krijgt camouflagepakken in bosmotief van Verenigde Staten

Afghaanse leger krijgt camouflagepakken in bosmotief
AFP / H. Hashimi

Het Afghaanse leger heeft voor 28 miljoen dollar (ongeveer 25 miljoen euro) aan camouflagepakken met een bosmotief cadeau gekregen van de Verenigde Staten. Één klein probleem: slechts 2,1% van het land is maar bebost.

Het Pentagon doet er alles aan om Afghanistan van de taliban en jihadisten te ontdoen, maar geeft soms blijk van een gebrek aan inzicht. Defensie koos voor uniformen met ‘bosmotief’. Probleem: amper 2,1% van het dorre, bergachtige land is bebost. Dat stelde de Amerikaanse inspecteur-generaal die de oorlogsuitgaven moet superviseren vast in een wel erg vernietigend rapport aangehaald door de BBC.

Roze of purper

Maar volgens inspecteur John Sopko ligt de fout oorspronkelijk bij een voormalig Afghaans minister van Defensie, die in 2007 voor het groene bosmotief koos. De Amerikanen stemden er mee in, hoewel de man, Abdul Rahim Wardak, een patroon van een privaat bedrijf koos dat duurder was dan een patroon van het VS-leger.

Het zint Sopko niet dat de keuze van de Afghaan zo klakkeloos werd gevolgd. Wat als de man voor roze of purper had gekozen, maakte hij zich in een interview met USA Today boos.