Gebruik vuurwapen door militairen in Brussel-Centraal was gerechtvaardigd

Gebruik vuurwapen door militairen in Brussel-Centraal was gerechtvaardigd

De militair die gisterenavond in het station Brussel-Centraal Oussama Z. heeft neergeschoten, is niet in de fout gegaan. Dat meldt het Brusselse parket, dat een onderzoek had ingesteld naar de schoten die de militair had afgevuurd. Dat onderzoek is weliswaar nog niet volledig afgerond. “Maar we kunnen nu reeds melden dat het gebruik van het vuurwapen door de militairen gerechtvaardigd was”, zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. De militair schoot de 36-jarige Oussama Z. neer nadat die geprobeerd had zijn reiskoffer te laten ontploffen. In die koffer zaten onder meer nagels en kleine gasflessen, zodat een explosie heel wat slachtoffers en schade had kunnen veroorzaken. Om een nog onduidelijke reden ontplofte de koffer niet zoals de bedoeling was en vielen er geen slachtoffers.

Nadat de koffer ontploft was, liep de man op de militairen af, die hem neerschoten. Zoals steeds wanneer ordediensten gebruik maken van hun vuurwapen, had het Brusselse parket een onderzoek geopend naar dat vuurwapengebruik.

“Uit de eerste elementen van het onderzoek, onder andere de camerabeelden, blijkt dat de militair de verdachte heeft neergeschoten op het moment dat die zeer dicht genaderd was”, zegt de parketwoordvoerster. “Uit de omstandigheden waarmee de militairen geconfronteerd werden, konden zij reeds afleiden dat de verdachte gevaarlijk was. Bovendien kwam hij naar hen toegelopen met een voorwerp in zijn hand en schreeuwde hij ‘Allahu Akbar'”.

“In de loop van de namiddag vindt er nog een autopsie plaats op de verdachte. Eens het autopsierapport en het expertiseverslag van de ballistisch deskundige ter kennis gebracht zijn van het parket, zal het parket een definitieve beslissing nemen in dit dossier. We kunnen evenwel nu reeds melden dat de elementen waarover we nu beschikken, aangeven dat het gebruik van het vuurwapen door de militairen gerechtvaardigd was”, aldus de parketwoordvoerster.

bron: Belga