Nieuwkomers zijn oplossing voor technische knelpuntberoepen

Foto: Pixabay

De vluchtelingencrisis zet onze maatschappij voor een aantal pittige uitdagingen, maar biedt ook kansen. Zo kunnen nieuwkomers ingeschakeld worden voor knelpuntberoepen, die vaak een technisch profiel hebben. Met een praktische gids geeft het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) werkgevers een duwtje in de rug om vluchtelingen aan te werven.

Momenteel vangt Fedasil 23.000 asielzoekers op in zijn centra. Het is intussen duidelijk dat enkele tienduizenden erkend zullen worden en in ons land zullen blijven, wonen en werken. Dat laatste is niet vanzelfsprekend. “Hoewel niet elke vluchteling een gekwalificeerde werkkracht is en culturele verschillen soms moeilijk overbrugbaar lijken, is het de moeite waard om opleidings- en tewerkstellingsmogelijkheden te overwegen”, verklaart Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO. “Met onze praktische gids proberen wij ook een steentje bij te dragen.”

Uit een analyse van de Universiteit Antwerpen blijkt dat asielzoekers moeilijker hun weg vinden op de arbeidsmarkt, in vergelijking met andere groepen immigranten. Talenkennis, huisvesting en de erkenning van een buitenlands diploma vormen de grootste struikelblokken.

De vluchtelingen hebben onze economie heel wat te bieden. Voor knelpuntberoepen vinden werkgevers onvoldoende kandidaten en daarin kunnen de nieuwe Belgen een sleutelrol spelen. Het gaat vaak ook om technische profielen, zoals technisch tekenaars, onderhoudsmecaniciens, lassers, technisch administratief medewerkers… “Vandaag is er sprake van een grote mismatch op de arbeidsmarkt. Er zijn heel wat openstaande vacatures die maar niet ingevuld geraken. Als we hier geen werk van maken, evolueren we van een groei-economie naar een knelpunt-economie”, aldus Timmermans. “Door nieuwkomers te overwegen, wordt het reservoir aan potentieel personeel groter.”
Sommige werkgevers hebben de stap al gezet, zoals het metaalverwerkend bedrijf Laborex. “Het is niet altijd makkelijk om in de regio de geschikte mensen te vinden”, vertelt HR-verantwoordelijke Hugo Geuens. “We werken nauw samen met de VDAB die ons regelmatig cursisten voorstelt om hier als lasser aan de slag te gaan. Eén van de kandidaten was een Syrische vluchteling, Khajik.”

Door te kiezen voor een nieuwkomer, botst een werkgever natuurlijk ook op problemen. “De grootste uitdaging was de taalbarrière. Daarvoor hebben we een taalcoach ingehuurd. Khajik is hier al sinds 2011, en kon dus al wat Nederlands, maar daarom kan je nog geen dialect”, stelt Geuens. “Ook leidinggevenden werden opgeleid: hoe ga je om met anders­taligen? Stel open vragen, stel directe vragen, herhaal sommige woorden. Voor ons is het belangrijkste de ingesteldheid van de medewerkers, de motivatie, de sociale vaardigheden. De technische competenties worden door ons en de VDAB wel bijgewerkt.”