I Love My Job: Joke werkt voor de Vlaamse overheid

« Je waakt niet over de gezondheid van één patiënt,
maar van de hele bevolking »

Wie? Joke De Backer
Leeftijd? 44 jaar
Studies? Geneeskunde met specialisatie huisarts en arbeidsgeneeskunde
Functie? Milieugezondheidsarts bij het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid

Wat houdt je job in?

“Mijn collega’s en ik werken aan de gezondheid van de Vlaamse burgers door de schadelijke invloed van bijvoorbeeld fijnstof, geluid, hitte en ozon, industriële uitstoot… zoveel mogelijk te beperken. Dat doen we door de risico’s in te schatten en adviezen te geven aan de minister, gemeenten, artsen of burgers. We zetten ook sensibiliseringscampagnes op poten.”

Wat vind je leuk aan je job?

“Ik leer elke dag nog bij, en dat vind ik erg belangrijk. Ik kom steeds met nieuwe onderwerpen in aanraking, waarvoor ik nieuwe wetenschappelijke informatie opzoek en toepas.”

Hoe ben je als arts bij de Vlaamse overheid terechtgekomen?

“Via een vroegere studiegenoot hoorde ik over het team. Voor een arts is het geen evidente keuze om voor de overheid te gaan werken. Tijdens de opleiding kom je quasi alleen in contact met klassieke arts-patiëntsettings zoals ziekenhuizen of bij de huisarts. Maar milieugezondheid is erg interessant en preventie loont. Je waakt niet over de gezondheid van één patiënt, maar van de hele bevolking. Dat is minder zichtbaar maar zeker niet minder nuttig!”

Wat voor een werkgever is de Vlaamse overheid?

“Het gaat er in mijn team erg dynamisch aan toe, maar er heerst ook een goede privé-werkbalans. Een ander pluspunt is de mogelijkheid tot horizontale mobiliteit. Zo stap ik binnenkort over naar een ander team waar ik mij mag toeleggen op outbreaks van multidrugresistente bacteriën. Geïnteresseerde artsen kunnen dus mijn plaats in het milieu­team overnemen!”

Aan de slag als arts bij de Vlaamse overheid? Ontdek de openstaande vacatures op
www.werkenvoorvlaanderen.be.


Dit artikel wordt u aangeboden door Metro-partner Vlaamse overheid