Goede collega’s zijn goud waard

Foto: Pixabay

Bijna 80% van de werknemers zegt dat collega’s een belangrijke rol spelen in het werkplezier. Dat blijkt uit een onderzoek van Manutan, een producent van kantoorbenodigdheden, bij ruim 1.800 werknemers waaronder 906 Belgen. Zo’n 40% hecht zo veel waarde aan zijn collega’s, dat hij er ook na de kantooruren mee afspreekt. Bij bedienden gaat het om 37% en arbeiders zelfs om 47%. Bijna de helft is bevriend met een of meerdere collega’s, 22% is weleens verliefd geweest op iemand op het werk en 17% heeft al een relatie gehad op de werkvloer.

Meer werkplezier, sterker bedrijf

“Het werk is een belangrijk sociaal trefpunt. Het is meer dan die ene plek waar je naartoe gaat om geld te verdienen. Natuurlijk heb je die sociale contacten ook via familie, buren, vrienden en op de sportclub, maar niemand vindt het leuk om veertig uur per week door te brengen tussen mensen die nooit eens vragen hoe het met je gaat”, vertelt Lydia Rongen, HR Manager Benelux bij Manutan. ”Dit onderzoek laat zien dat de contacten die je op het werk opbouwt ook daarnaast een grote invloed hebben. Zowel werknemers als werkgevers moeten die kennis gebruiken om op allerlei creatieve manieren contact en plezier te stimuleren. Goede collega’s, meer werkplezier, sterker bedrijf.”

Bron van frustratie

Toch zijn de anderen op de werkvloer vaak ook een grote bron van frustratie. Bijna 55% zegt zich te ergeren aan collega’s. We vinden het vooral storend als er openlijk geklaagd wordt over het werk of over anderen.