May noemt aanslag Londense moskee "even ziekmakend als de vorige"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Britse premier Theresa May heeft de aanslag aan een moskee in Londen van maandagochtend "even ziekmakend als de vorige" genoemd. Zij deed dit na afloop van een crisisvergadering. "Deze morgen werd ons land wakker met het nieuws over een nieuwe terroristische aanslag in de straten van onze hoofdstad. De tweede deze maand en even ziekmakend als de vorige", zo startte May haar toespraak. "Het was een aanval die opnieuw gericht was op gewone en de onschuldige mensen... deze keer de Britse moslims", zei May, verwijzend naar de eerdere aanslagen in Manchester en Londen.

"Dit was een aanslag op moslims in de buurt van hun gebedsplaats. En zoals alle terrorisme, van welke aard dan ook, heeft het dezelfde fundamentele doelstelling. Het probeert ons uiteen te drijven, en de kostbare banden van solidariteit en burgerschap die we delen in dit land, te breken. Dat zullen we niet toestaan", klonk het.

May uitte haar medeleven aan de betrokkenen, loofde de moed van de omstaanders die de dader in bedwang hielden en bedankte de politie voor haar inzet. Ze zei ook dat er extra politie ingezet wordt om de moslims te beschermen, en beloofde terrorisme in al zijn vormen te zullen bestrijden.

Met de sterke reactie hoopt May haar positie te versterken, nadat ze vorige week onder vuur kwam te liggen voor haar onderkoelde reactie op de brand in de Londense Grenfell Tower.

Sommige moslims uitten maandag kritiek over de berichtgeving over de aanslag. Bepaalde media spraken van een incident en niet van een terroristische aanslag, volgens hen omdat de dader blank was. "Het bewijs van een dubbele standaard", klonk het.

"Binnen de acht minuten had de politie het over een terroristische aanslag", zo probeerde May in haar toespraak kritiek op de ordediensten voor te zijn.

Bron: Belga