Tweehonderdtal mensen wonen in Jette herdenking Aramese genocide bij

Tweehonderdtal mensen wonen in Jette herdenking Aramese genocide bij

Op het kardinaal Mercierplein in Jette hebben een tweehonderdtal mensen een herdenkingsplechtigheid bijgewoond ter ere van de meer dan 500.000 Arameeërs die in 1915, naast anderhalf miljoen Armeniërs en honderdduizenden Pontische Grieken, het slachtoffer werden van een genocide, uitgevoerd door het Ottomaanse rijk. De ceremonie vond plaats aan de gedenksteen die in 2015, naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de genocide, onthuld werd. “Het is van levensbelang dat we deze genocide blijven herdenken”, zegt Luc Atas, van de federatie van Arameeërs in België. “Onze jeugd moet weten wat hun ouders en grootouders meegemaakt hebben. Dit drama maakt deel uit van onze nationale identiteit, net zoals ons geloof, onze taal en cultuur. We mogen dit niet vergeten, zeker niet op een moment dat in het Midden-Oosten opnieuw Arameeërs bedreigd worden. In Irak en Syrië vindt vandaag een nieuwe genocide op ons volk plaats.”

De Aramese gemeenschap vindt het ook de hoogste tijd dat Turkije de genocide erkent. “We nemen de Turken van vandaag niets kwalijk, zij hebben geen schuld aan de genocide maar het zou Turkije sieren als het de rol van het Ottomaanse rijk in de genocide zou erkennen.” De Arameeërs in België betreuren ook dat het Belgische parlement de Aramese genocide niet als dusdanig erkend heeft.

“In 2015 is de stemming in het parlement daarover niet gelukt”, erkent cdH-politicus Georges Dallemagne, die zich het lot van de Aramese gemeenschap aantrekt. “De oorzaak daarvoor ligt voor een groot stuk bij de druk die door Turkije werd uitgeoefend, maar ik blijf voor die erkenning ijveren.”

bron: Belga