Staes bijzonder scherp voor "populistisch EU-bashen" van minister Weyts over onze frieten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Europarlementslid Bart Staes (Groen) reageert bijzonder scherp op Vlaams N-VA-minister Ben Weyts en diens waarschuwing dat de Europese Unie de klassieke Belgische manier van frieten bakken zou kunnen verbieden. Staes verwijt Weyts EU-bashing "in de meest rabiate eurosceptische traditie". Weyts haalde zondag uit naar het "gezondheidsfetisjisme" van de Europese Commissie. Aanleiding is het Europese voornemen om de hoeveelheid acrylamide in ons voedsel te verminderen. Dat is een gevaarlijke stof die ook vrijkomt door frieten een eerste keer rauw te bakken en nadien nog eens te herbakken, zoals in België vaak gebeurt. Weyts steunt de strijd van de commissie naar eigen zeggen "volledig", maar wijst niettemin op de Belgische culinaire traditie. "Het zou zonde zijn als de Europese Unie die zou verbieden", aldus de N-VA'er in De Zondag en aan Belga.

Europarlementslid Bart Staes is niet te spreken over de uitspraken van Weyts. Volgens hem gaat de N-VA'er tekeer "als een eurosceptische agitator, niet als beleidsvoerder". Staes wijst erop dat de gesprekken rond het kankerverwekkende acrylamide al maanden lopen, dat de Commissie "zeer omzichtig" te werk gaat en dat de voedselsector ten volle betrokken wordt via een brede consultatie.

"Dat Weyts nu als een olifant in een porseleinenkast met één welgemikte one-liner het hele debat letterlijk vergiftigt en de strijd voor een betere bescherming tegen kanker op een polemische wijze in gevaar brengt, is onaanvaardbaar", oordeelt Staes. "In het Verenigd Koninkrijk werden dit soort halve waarden en hele leugens wekelijks uitgestrooid in de zondagskranten en de tabloids. Het waren dit soort artikels die mee zorgen voor de Brexit-stemming vorig jaar."

Het groene Europarlementslid benadrukt nog dat Weyts als minister middelen genoeg heeft om via zijn administratie en de Belgische diplomatie het debat te voeren in de overlegorganen met de Commissie, de voedingssector, de belangengroepen, het Europees Parlement en de lidstaten.

bron: Belga