Mars van culturele sector voor vluchtelingen trekt 300-tal betogers

Een 300-tal mensen zijn in Brussel opgestapt van aan het Klein Kasteeltje tot het Beursgebouw om hun solidariteit te betuigen aan de vluchtelingen en asielzoekers. Het initiatief voor de betoging ging uit van de culturele sector, die zich actiever wil inzetten voor de opvang van vluchtelingen. Daarvoor worden onder de noemer United Stages een aantal solidariteitsacties georganiseerd, waarvan de betoging vandaag de eerste was. “In 1977 slaagde de mensheid erin twee sondes de ruimte in te sturen, die beelden en klanken vervoerden uit verschillende menselijke culturen”, zegt Monica Gomes, directrice van het Théatre de la Balsamine. “Die uitgestoken hand naar nieuwe beschavingen getuigde van onze openheid naar het anders-zijn. Toen hadden we zowel de wil en de kennis om dat te doen. Nu, veertig jaar later, lijken we nog steeds opgesloten in ons eigen protectionisme. Zouden we nu het talent en de openheid niet hebben om wie bij ons aanklopt, te verwelkomen, om te werken aan een echte progressieve samenleving die de mensenrechten respecteert? ”

“We moeten weigeren muren te bouwen die Europa veranderen in een versterkte burcht”, vervolgt de theatermaakster. “Waarom kijken we niet in de eerste plaats naar de kansen die we krijgen, wanneer we kennismaken met mensen die een ongelooflijk zware reis hebben doorstaan, enkel en alleen om verder te kunnen gaan met hun leven? ”

VVanaf vandaag tot 30 juni houden de deelnemende theater- en cultuurhuizen, bij wie onder meer het Kaaitheater, Clowns sans frontières, Théatre 140, La Bellone en Action Sud CCR, een geldinzamelingsactie, waarvan de opbrengst zal gaan naar het Plateforme Citoyenne de Soutien aux Réfugiés.

bron: Belga