Bosbrand Portugal – Dodentol stijgt naar 24

Bij de zware bosbrand in Leiria, in het centrum van Portugal, zijn nu al 24 doden gevallen en een 20 mensen gewond geraakt. Dat blijkt uit een nieuwe balans van premier Antonio Costa. “We hebben te kampen met een vreselijke tragedie. Momenteel zijn er 24 doden bevestigd, maar het aantal kan nog oplopen”, aldus de premier op het hoofdkwartier van de civiele bescherming in de buurt van Lissabon.
Eerder liet minister van Binnenlandse Zaken Jorge Gomes weten dat onder de gewonden zes brandweermannen waren, en dat twee mensen nog vermist waren.
De brand brak zaterdagnamiddag om een nog onbekende reden uit in de buurt van Pedrógão Grande, 200 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Lissabon, en breidde zich snel uit. Verschillende dorpen worden door de vlammen bedreigd. De overheid spreekt van een bijzonder zorgwekkende situatie. De brandweer is massaal aanwezig om het vuur te bestrijden. De hevige winden bemoeilijken de bluswerkzaamheden, en de reddingsdiensten konden niet verhinderen dat het vuur oversloeg naar het dorp Figueiró dos Vinhos.
Verschillende brandweerwagens gingen in de vlammen op, en verschillende gezinnen moesten hun woningen verlaten. Enkele huizen ging al in de vlammen op, en op verschillende plaatsen viel de stroom uit. Volgens de burgemeester van Pedrógão Grande zijn sommige dorpen “volledig door de vlammen ingesloten”, zei hij aan de krant Público. Het was zaterdag in Portugal erg warm, met temperaturen van meer dan 40 graden in verschillende regio’s.

Bron: Belga