Nieuw-Zeelanders vestigen nieuw wereldrecord van ‘grootste haka’

Nieuw-Zeelanders vestigen nieuw wereldrecord van 'grootste haka'
Twitter / All Blacks

Het wereldrecord van de meeste mensen die tesamen de oorlogsdans haka uitoefenen, is opnieuw in handen van de Nieuw-Zeelanders. Met 7.770 dansers snoepten ze het af van Franse autoverkopers.

De haka is weer thuis, op Nieuw-Zeelandse bodem. Het wereldrecord voor grootste haka werd even ingepalmd door een Franse groep, maar daar hebben 7.700 kiwi’s een stokje voor gestoken. Zij dansten dit weekend samen de oorlogsdans en claimden opnieuw het record. De vorige eigenaars waren een groep van Franse autoverkopers, die 4.028 mensen bijeen kregen.

“Tijd voor wraak”

“De Fransen hebben ons twee keer verslagen tijdens de wereldbeker rugby. Ze hebben onze Rainbow Warrior opgeblazen (een Greenpeace-boot die in 1985 door de Franse geheime dienst werd opgeblazen)”, zei een schooldirecteur van de stad Rotorua op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland aan lokale media. “Het is tijd om onze haka terug te pakken. Het is tijd voor ‘utu’, of wraak.”

De haka is een oude oorlogsdans, die uitgevoerd werd door de Maori’s om hun vijand voor aanvang van de strijd angst aan te jagen. Het ritueel werd bekend door de All Blacks, het nationale rugbyteam, dat de routine voor elke wedstrijd uitvoert.