Roemeense ministers nemen ontslag, premier weigert stap opzij te zetten

Roemeense ministers nemen ontslag
Roemeense ministers nemen ontslag

De sociaaldemocraten, die in Roemenië aan de macht zijn, hebben woensdag hun vertrouwen opgezegd in hun eerste minister Sorin Grindeanu. Ze verwijten hem “vertragingen” rond het geplande economische programma. Grindeanu is sinds januari aan de macht, en liet al weten geen ontslag te nemen. “De ministers hebben ontslag genomen, Grindeanu heeft geen regering meer. Indien we op dezelfde manier waren voortgegaan, had het programma vertragingen opgelopen die niet opgelost hadden kunnen worden”, aldus partijleider Liviu Dragnea tijdens een partijbijeenkomst.
Hij voegde toe dat Grindeanu “beloofd had om ontslag te nemen”. “Een eerste minister is legitiem zolang hij de steun geniet van de partijen die hem hebben benoemd, maar wij hebben onze steun teruggetrokken”, stelt hij nog. En ook de liberale coalitiepartner van SPD, ALDE, heeft haar steun ingetrokken.
Ondanks de belofte waarover Dragnea sprak, liet de eerste minister woensdagavond al weten dat hij geen ontslag neemt. “Ik zal geen ontslag nemen, en ik zal jullie zeggen waarom. Deze regering behoort toe aan de Roemenen, niet aan het exclusieve comité van de PSD”, zei hij in een televisietoespraak.
Dragnea was de formateur na de verpletterende verkiezingsoverwinning van de sociaaldemocraten eind 2016, maar moest de post van eerste minister aan zich laten voorbijgaan omdat hij veroordeeld werd voor verkiezingsfraude. Hij stelde daarop Grindeanu voor als premier.
Volgens analisten zou de relatie tussen Dragnea en Grindeanu lijden onder de terughoudendheid van Grindeanu tegenover amendementen op het strafrecht die Dragnea zou willen doorvoeren.
Een poging om de anticorruptiewetgeving te versoepelen leidden afgelopen winter nog tot een ongeziene golf van manifestaties in Roemenië, waardoor de PSD haar nooddecreet uiteindelijk naar de vuilbak moest verwijzen.

Bron: Belga