Politie screent álle vrijwilligers op de zomerfestivals

Politie screent álle vrijwilligers op de zomerfestivals

Alle vrijwilligers op de grote muziekfestivals worden deze zomer allemaal op voorhand gescreend. Hiermee gaan de organisatoren verder dan de vraag van Binnenlandse Zaken, schrijven de kranten van Mediahuis. Na de aanslagen in Parijs en Brussel verstuurde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vorig jaar een omzendbrief naar de Belgische festivals. Vrijwilligers, belast met bewakingsopdrachten, moesten op voorhand gescreend worden door de lokale politie.

Maar zowel Pukkelpop, Graspop als Werchter gaan een serieuze stap verder. Ze sturen de namen van álle vrijwilligers op voorhand door naar de lokale politie, ook de gegevens van mensen die bijvoorbeeld de drankstandjes bemannen en dus geen bewakings­activiteit uitoefenen. Wie in het nabije verleden werd veroordeeld voor onder meer verboden wapendracht, maakt daardoor geen kans meer om te helpen op de festivals.

De woordvoerder van minister Jambon wijst erop dat de beslissing om alle vrijwilligers te screenen wordt genomen op lokaal vlak. “De omzendbrief verplicht dat niet. Maar als een lokale risicoanalyse daarom vraagt, staat het de politie en het lokale bestuur uiteraard vrij om de screening uit te breiden naar alle medewerkers.”

bron: Belga