Pentagon finaliseert verkoop F-15-vliegtuigen aan Qatar

Pentagon finaliseert verkoop F-15-vliegtuigen aan Qatar

Het Pentagon heeft woensdag de verkoop gefinaliseerd van F-15-gevechtsvliegtuigen aan Qatar. Het ministerie van Buitenlandse Zaken keurde in november 2016 de verkoop ter waarde van 12 miljard dollar (10,7 miljard euro) goed. De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis tekende woensdag een akkoord met zijn Qatarese homoloog Khalid al-Attityah, aldus het Pentagon. Het Pentagon gaf geen verdere details over de deal, maar volgens persagentschap Bloomberg zou het gaan om de verkoop van 36 F-15’s.
“De verkoop ter waarde van 12 miljard dollar zal aan Qatar toonaangevende technologie geven en de samenwerking rond de veiligheid tussen de VS en Qatar versterken”, aldus Mattis. Met al-Attityah besprak hij bovendien de bedreiging door terreurgroep Islamitische Staat en “het belang om de spanningen te verminderen, zodat alle partners in de golfregio zich kunnen concentreren op de volgende stappen om hun gezamenlijke doelstellingen te bereiken”.
De verkoop komt er op een moment dat de spanningen tussen Qatar en zijn buurlanden hoog oplopen. Saoedi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Jemen hebben vorige week alle betrekkingen met Qatar afgebroken. Daardoor hebben luchtvaartmaatschappijen het luchtverkeer van en naar Qatar opgeschort en hebben de landen hun grenzen gesloten. Ze vermoeden dat Qatar onder één hoedje speelt met sjiitische aartsvijand Iran en terreurmilities financieel steunt om de Golfregio te destabiliseren.
De Amerikaanse president Donald Trump riep Qatar op om de financiering van het terrorisme te stoppen, terwijl de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson de golfstaten had opgeroepen om de blokkade te stoppen.

bron: Belga