Bourgeois had “diepgaand en open gesprek” met Juncker

Bourgeois had "diepgaand en open gesprek" met Juncker

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft een gesprek gehad met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. “Een zeer diepgaand en open gesprek”, zo zei minister-president Bourgeois na afloop. De inhoud van het gesprek ging van de brexit en handelsverdragen tot het probleem van de sociale dumping en de dumping van (Chinees) staal. En natuurlijk kwam ook de discussie over het Oosterweel-dossier en de Europese boekhoudregels aan bod. Daar lijkt de Europese deur op een kier te staan. Bourgeois toonde zich achteraf tevreden over zijn gesprek met Commissievoorzitter Juncker. Heel wat thema’s zijn de revue gepasseerd. Zo ging het onder meer over de visienota van de Vlaamse regering over de EU (“Visie op de toekomst van de Europese Unie”). “Plak er een andere titel op en zeg dat het van ons is”, zou Juncker met een kwinkslag gezegd hebben. Natuurlijk kwam ook de brexit aan bod. De Europese Unie staat aan de vooravond van moeilijke gesprekken met de Britten. Bourgeois herhaalde de Vlaamse belangen die mee op het spel staan. Vlaanderen voert jaarlijks voor meer dan 27 miljard euro uit naar Groot-Brittannië en voor Bourgeois is het afsluiten van een goed handelsverdrag met de Britten van essentieel belang. Ook de bredere context van de handelsverdragen werd besproken, alsook de problemen van sociale dumping en dumping van (Chinees) staal op onze markt (een probleem waar onder meer spelers als ArcelorMittal mee af te rekenen heeft, red.).

Geen gesprek tussen Vlaanderen en de Europese Unie zonder dat ook het Oosterweel-dossier ter sprake komt. Dat was vandaag niet anders. Bourgeois herhaalde de Vlaamse bezwaren tegen de gehanteerde boekhoudregels. Hij blijft er bij de EU voor pleiten zo’n grote en maatschappelijk belangrijke investeringen over een langere periode te mogen afschrijven. “Maar de optie om te werken met afschrijvingen wordt afgewezen door een pak Europese landen”, aldus Bourgeois.

Maar er is misschien een andere optie. Zo bevatten de Europese regels een flexibiliteitsclausule, maar enkel voor landen met een negatieve groei. Bourgeois pleit ervoor om die flexibiliteit te verbreden. Volgens Bourgeois zou er daar op Europees vlak wel wat bewegen. “Maar nog niet alle landen zitten op die lijn”, aldus Bourgeois.

Op vraag van Juncker is afgesproken dat er een jaarlijkse ontmoeting komt met minister-president Bourgeois.

bron: Belga