België niet op conferentie kernwapens, wegens afwezigheid kernmachten

België niet op conferentie kernwapens

België neemt niet deel aan de vergadering binnen de Verenigde Naties over een kernwapenverbod. Dat heeft minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) donderdag in de Kamer verklaard. “Geen enkel land met kernwapens in zijn arsenaal, is van plan deel te nemen aan de conferentie”, lichtte Vandeput de afwezigheid toe. Kamerlid Dirk Van der Maelen (sp.a) reageert misnoegd. Een eerste fase van de onderhandelingsrond vond plaats tussen 27 en 31 maart. Ronde twee neemt vandaag/donderdag een start. Het Belgische Rode Kruis lanceerde een oproep richting ons land om aan de gesprekken in New York deel te nemen.

België verwacht echter niet al te veel concrete stappen vooruit. De landen die over kernwapens beschikken, sturen immers hun kat. Bij de stemming over de resolutie die de conferentie in het leven riep, hebben de nucleaire staten – zoals de Verenigde Staten, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Israël – ook tegengestemd.

Van der Maelen reageerde boos op de Belgische afwezigheid. “Deze regering breekt met een honderd jaar oude traditie”, stelde de Vlaamse socialist. Hij hekelde de “hyprocrisie” van de Vlaamse coalitiepartners Open Vld, N-VA en CD&V, omdat ze eerder in het Vlaams parlement wel een resolutie goedkeurden met een oproep naar de federale regering om zich in te zetten voor een kernwapenvrije wereld.

bron: Belga