Ook Bourgeois vindt dat deur open moet blijven voor Britten

Ook Bourgeois vindt dat deur open moet blijven voor Britten

Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois vindt dat de EU-deur voor de Britten op een kier moet blijven indien zij zouden willen terugkomen op de brexit. Bourgeois zet zich daarmee op de lijn van de Franse president Emmanuel Macron. Als de brexit er toch komt, moet er een “handelsverdrag komen dat zo nauw mogelijk aansluit bij het lidmaatschap”, zo zei Bourgeois woensdag in het Vlaams Parlement in antwoord op een vraag van CD&V-parlementslid Peter Van Rompuy. Eerder deze week zei de Franse president Macron, na afloop van een gesprek met de Britse premier Theresa May, dat hij de deur voor de Britten op een kier wil houden zolang de brexit-onderhandelingen niet afgerond zijn.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois lijkt zich op dezelfde lijn te zetten. “Als zij van mening veranderen, is beste oplossing dat zij in de EU blijven”, aldus Bourgeois. Hoewel er aan Britse kant wel wat lijkt te bewegen in de houding tegenover de brexit, lijkt zo’n totale ommekeer onwaarschijnlijk.

Als de Britten vasthouden aan de brexit, blijft Vlaanderen volgens Bourgeois ijveren voor een “zo goed mogelijk handelsverdrag dat zo dicht mogelijk aansluit bij een lidmaatschap”. Zo’n handelsverdrag is van cruciaal belang voor de Vlaamse economie, al was het maar omdat Vlaanderen jaarlijks voor meer dan 27 miljard euro exporteert naar Groot-Brittannië.

bron: Belga