Amerikaanse minister van Defensie stelt binnenkort nieuwe strategie voor Afghanistan voor

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis stelt "binnen enkele weken" de nieuwe strategie voor Afghanistan voor aan president Donald Trump, zei hij woensdag in een Senaatscommissie. Het gaat onder meer over de vraag of het aantal Amerikaanse troepen er verhoogd zal worden. De Amerikaanse militaire leiders in Afghanistan en de regio vragen al maanden om duizenden extra NAVO-soldaten in Afghanistan. Dinsdag kreeg Mattis van de Amerikaanse president Donald Trump de opdracht om het nieuwe aantal troepen in het land vast te leggen, dat op dit moment 8.400 bedraagt.

Maar woensdag benadrukte Mattis dat de verschillende departementen van de regering betrokken moeten worden bij de beslissing over een troepenversterking, niet enkel Defensie. "Ik zal de Amerikaanse militaire engagementen vastleggen in overeenstemming met de strategische koers van onze opperbevelhebber (president Donald Trump, nvdr.) en zijn buitenlands beleid dat door minister van Buitenlandse Zaken Tillerson vastgelegd is", verklaarde Mattis tijdens een hoorzitting voor de begrotingscommissie van de Senaat. "De herziene strategie voor Afghanistan zal in de komende weken ter goedkeuring worden voorgelegd aan de president", zei hij nog.

De taliban voerden de jongste tijd meerdere aanvallen uit, vooral gericht tegen Afghaanse militaire bases en stellingen. "We zijn niet aan het winnen, en dat gaan we zo snel mogelijk rechtzetten", zei Mattis daar dinsdag nog over.

Bron: Belga