Indonesië wil hoofdstad verhuizen

Jakarta

Indonesië is op zoek naar een nieuwe hoofdstad. Tegen het einde van dit jaar moet een beslissing genomen zijn.

Jakarta, de huidige hoofdstad, is overbevolkt. De stad wordt geteisterd door afschuwelijke verkeersopstoppingen. Bovendien zinkt ze snel weg in de zee. Dat is geen gevolg van de stijgende zeeniveau, maar van wegzakkende grond als gevolg van grondwaterextractie. Het noorden zinkt met 25 centimeter per jaar.

Borneo

Een van de opties die momenteel bekeken wordt, is de hoofdstad te verhuizen naar de stad Palangkaraya op het eiland Borneo. Er wordt ook nog naar andere steden gekeken, maar het is niet bekend om welke het gaat. De overheid wil tegen het einde van dit jaar een beslissing genomen hebben.

Een verhuis zou onder andere betekenen dat er een nieuw parlement en nieuwe ministeries gebouwd worden.

Het is niet de eerste keer dat een land zijn hoofdstad verhuist. Brazilië verplaatste zijn administratief centrum in 1960 van Rio de Janeiro naar Brasilia en Myanmar trok in 2005 met zijn overheidsinstellingen van Rangoon naar Naypyidaw.

Nieuw Caïro

Egypte bouwt momenteel zelfs een volledig nieuwe hoofdstad, 45 kilometer ten oosten van de huidige hoofdstad Caïro. De bouwwerken zijn op dit eigenste moment bezig en worden vooral gefinancierd door Chinese bedrijven. De nieuwe stad, die nog geen naam heeft, zal 700 ziekenhuizen, 1.200 moskeeën en kerken, 40.000 hotelkamers en 2.000 scholen tellen. De president wil dat ze op enkele jaren tijd afgewerkt is.