Socialistische spoorvakbond dreigt met acties in zomermaanden

door
Belga
Leestijd 2 min.

De socialistische spoorvakbond ACOD Spoor dreigt met acties in de zomermaanden als het wetsontwerp voor een minimale dienstverlening bij het spoor zoals het nu op tafel ligt, er door komt. Dat heeft de Franstalige voorzitter Michel Abdissi vandaag verklaard. "Wie dit wetsontwerp goedkeurt, vermoordt het sociaal overleg. Op een bepaald moment zullen we toch moeten reageren", klonk het. Het wetsontwerp van minister van Mobiliteit François Bellot (MR) rond een minimale dienstverlening 'light' bij het spoor werd vorige maand goedgekeurd in de ministerraad. Het ontwerp wordt nog onderzocht door de Raad van State en moet nog door het parlement worden geloodst, maar als het van de socialistische spoorbond afhangt, komt het voorstel zoals het nu op tafel ligt, er niet.

Het wetsontwerp is voor hen "een aanval op het sociaal overleg en het stakingsrecht". "Ze zijn bij de regering meer bezig met fetisjes, trofeeën en symbooldossiers dan met het sociaal overleg, dat krijgt geen enkele kans", zegt de voorzitter van de Nederlandstalige vleugel van ACOD Spoor Ludo Sempels.

"Met dit voorstel geeft de regering de indruk dat we nog altijd kunnen staken, maar in feite worden bepaalde essentiële voorwaarden om te kunnen staken -zoals stakingspiketten- verboden", zegt Abdissi. "Voor ons is dit onaanvaardbaar, we zullen op een bepaald moment toch moeten reageren. Ik stel vast dat de examens op 24 juni voorbij zijn." Volgens de vakbondsvoorzitter zijn acties tijdens de zomermaanden dan ook niet uitgesloten. "Het kan een hete zomer worden op het spoor", klonk het.

Sempels benadrukt wel dat er voorlopig "nog geen stakingsaanzegging is ingediend" en dat "de juridische diensten het ontwerp nog onderzoeken".

De minimale dienstverlening wordt normaal eind deze maand ingediend in de Kamer, op voorwaarde dat de Raad van State niet al te veel opmerkingen formuleert. Minister Bellot liet al weten dat de invoering ervan alvast niet voor de start van het nieuwe schooljaar rond zal zijn.

bron: Belga