Aardbeving treft westen van Turkije

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het westen van Turkije is maandagnamiddag om 14.28 uur (Belgische tijd) opgeschrikt door een aardbeving. De schok had volgens het Amerikaans Geofysisch Instituut (USGS) een magnitude van 6,3. Bij andere bronnen varieert de kracht van de aardbeving tussen 6,2 en 6,4. De aardbeving lijkt vooral materiële schade te hebben veroorzaakt. Het epicentrum van de aardbeving lag in de Egeïsche Zee, ten noordwesten van de metropool Izmir en ten zuidwesten van Mytilini, op het Griekse eiland Lesbos. Maar ook in de stad Istanboel, 330 kilometer verderop, en in de Griekse hoofdstad Athene was de schok nog voelbaar. De haard van de beving lag, opnieuw volgens USGS, op een diepte van 5,7 kilometer. Volgens CNN Türk deed zich ook nog een naschok met een kracht van 4,9 voor.

Een reporter van het nieuwsagentschap DHA zegt dat mensen in Izmir in paniek de straat op liepen. Voorlopig zijn er in Turkije nog geen meldingen van schade of slachtoffers.

Op het eiland Lesbos is er wel al sprake van materiële schade. In de omgeving van het dorp Plomari, in het zuiden van het eiland, is volgens viceburgemeester Manolis Armenakas de klokkentoren van een kerk ernstig beschadigd. Meerdere huizen vertonen er barsten. Voorts vonden er enkele kleinere aardverschuivingen plaats, waardoor sommige wegen deels versperd zijn.

bron: Belga