Wendy’s steekt stokken in wielen van Wendy’s

Wendy's steekt stokken in wielen van Wendy's
AFP / J. Sullivan

De Amerikaanse fastfoodketen Wendy’s wil restaurants openen in ons land, Nederland en Luxemburg. Maar een kleine snackbar verhindert die uitbreidingsplannen.

Wie ooit een roadtrip heeft gemaakt in de Verenigde Staten, kent vast en zeker Wendy’s. Op de hoek van elke straat vind je wel een filiaal van de bekende hamburgergigant, bij wijze van spreke. En als het van de Amerikaanse multinational afhangt, zet die binnenkort ook voet aan wal in de Benelux. Er is alleen één klein probleem: bij onze noorderburen bestaat er al een kleine snackbar met de naam ‘Wendy’s’.In 1988 opende Raymond Warrens een frituur in het historische centrum van Goes. De man doopte zijn zaak Wendy’s naar zijn dochter, en zeven jaar later legde hij het merkenrecht op die naam ook vast voor de Benelux. Dat blijkt een serieuze streep door de rekening van zijn Amerikaanse naamgenoot te zijn.

Zeeuwe boerenlul

Wendy’s International besloot niet bij de pakken te blijven zitten en trok naar de rechtbank. Die besliste in 2000 dat de Zeeuwse ondernemer de oudste rechten op de naam in de Benelux bezit. Een uitspraak die later in hoger beroep door het Gerechtshof in Den Haag werd bevestigd.

In 2013 ondernam de hamburgerreus een nieuwe poging, deze keer bij het Europese Hof. Ze vinden het niet kunnen dat één snackbar de naam monopoliseert. Maar in februari van dit jaar verloor de keten de zaak. “Ze hadden zeker niet verwacht dat zo’n Zeeuwse boerenlul hen al twintig jaar dwarszit”, zegt medewerker Albert van der Hoek aan Volkskrant. Maar klaarblijkelijk weet de gigant ook niet van ophouden. Begin mei schreven ze in een brief dat ze tegen de laatste uitspraak in beroep gaan. Warrens weigert koppig de duimen te leggen, zegt zijn advocaat Thera Adam. “Mijn cliënt opent binnenkort een tweede zaak in Zierikzee. Dan kunnen ze hem er ook niet meer op aanvallen dat hij geen keten is”, klinkt het.