Samusocial - PS heeft niet geprobeerd onderzoek van Brusselse regering te blokkeren

door
Belga
Leestijd 2 min.

Laurette Onkelinx, de voorzitster van de Brusselse PS-federatie, heeft zondag ontkend dat haar partij geprobeerd heeft het onderzoek van de Brusselse regering over Samusocial te blokkeren. Het advocatenkantoor van Marc Uyttendaele, echtgenoot van Onkelinx, schreef als vertegenwoordiger van de belangen van Samusocial op 6 juni een brief naar de bevoegde ministers, Céline Fremault en Pascal Smet, om te melden dat de Brusselse regering het recht niet had een onderzoek te voeren naar de vergoedingen van de leden van het bureau van Samusocial, vermits het om een private vzw gaat. De brief zorgde voor een hele polemiek en zorgde voor meer steun voor de oprichting van een onderzoekscommissie in het Brussels Parlement.

"De PS heeft niet geprobeerd het onderzoek hoe dan ook te blokkeren", benadrukte Onkelinx. Samusocial is een volledig private vzw. Daardoor komt het niet aan de regering toe om de rekeningen uit te pluizen, maar aan het parlement. "Is het schokkend om te zeggen dat het het parlement is dat het onderzoek moet voeren?", vroeg de PS-politica.

De Brusselse PS-voorzitster vindt ook dat de zaak-Samusocial niet te vergelijken is met Publifin-zaak. "Het gaat niet om hetzelfde probleem", aldus Onkelinx die erop wees dat de Brusselse burgemeester in één week tijd ontslag genomen heeft. Ze erkende dat de opeenvolging van schandalen het voor de PS bijzonder ingewikkeld maakt. "De fouten van enkelen bevlekken het blazoen van de partij in haar geheel", benadrukte ze. "We nemen de beslissingen die zich opdringen wanneer er fouten gemaakt worden", stelde Onkelinx nog. Andere partijen doen niet hetzelfde, verwees ze naar oud-Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR), die nog steeds burgemeester van Ukkel is, terwijl de onthullingen over zijn rol in Kazachgate blijven opduiken.

bron: Belga