F1 - GP van Canada - Hamilton steekt zege op zak, Vandoorne 14e

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Brit Lewis Hamilton (Mercedes) heeft zondag de Grote Prijs van Canada gewonnen. In de zevende manche van het WK Formule 1 eindigde Stoffel Vandoorne (McLaren) als veertiende op het Circuit Gilles Villeneuve in Montréal. De 25-jarige West-Vlaming kon voor de derde keer dit seizoen een GP uitrijden. Hamilton, die vanop de pole was gestart, haalde het voor zijn Finse teamgenoot Valtteri Bottas (Mercedes). De Australiër Daniel Ricciardo (Red Bull) mocht als derde mee het podium op. De Duitse WK-leider Sebastian Vettel (Ferrari) en de Mexicaan Sergio Pérez (Force India) vervolledigden de top vijf.

Voor Hamilton is het de 56e overwinning uit zijn carrière, de derde dit seizoen. In de tussenstand van het WK doet Hamilton een goede zaak, hij nadert met 129 punten tot op twaalf punten van Vettel (141 ptn), die al snel de pits in moest voor een nieuwe voorvleugel en veroordeeld was tot een inhaalrace.

Hamilton was op de vorige GP in Monaco pas zevende. De Brit heeft het naar zijn zin in Montréal. Eerder won Hamilton de GP van Canada in 2007, 2010, 2012, 2015 en 2016.

De Nederlander Max Verstappen (Red Bull) moest de race na een indrukwekkende start in de elfde ronde staken met een accuprobleem, toen hij op de tweede plaats lag achter Hamilton.

Stoffel Vandoorne mocht na teleurstellende kwalificaties vanaf de achtste rij starten. De West-Vlaming rukte na een chaotische start al snel van de zestiende naar de elfde plek op, maar naarmate de race vorderde zakte Vandoorne weg. Uiteindelijk slaagde hij er niet in voor het eerst dit seizoen in de punten te rijden, net als zijn ploeggenoot Fernando Alonso. De wereldkampioen van 2009 moest in het slot opgeven.

In de eerste zes WK-manches werd Vandoorne een keer dertiende (Australië), een keer veertiende (Rusland), kon hij een keer niet starten (Bahrein) en gaf hij drie keer op (China, Spanje en Monaco). In 2016 mocht Vandoorne al een GP rijden, in Bahrein, en sprokkelde hij met een tiende plaats meteen een WK-punt.

Op 25 juni vindt in Bakoe met de GP van Azerbeidzjan de volgende WK-manche plaats.

bron: Belga