Boko Haram eist aanslagen in Nigeria op

De terreurgroep Boko Haram eist de verantwoordelijkheid op voor enkele aanslagen afgelopen week in Nigeria. De groep doet dat in een video die op het internet is gepubliceerd. Minstens zeventien mensen, onder wie zes strijders van Boko Haram, kwamen woensdag om in vier verschillende aanslagen. Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op in een moskee in Maiduguri, gevolgd door twee andere zelfmoordaanslagen. Tegelijkertijd bestookten de strijders een dorp aan de rand van de stad met luchtafweergeschut en brandden ze huizen af.
“De oorlog is net gestart en zal pas eindigen wanneer jullie ervoor kiezen moslim te worden”, zegt een anonieme Boko Haram-woordvoerder in de video. De leider van de groep, Abubakar Shekau, verschijnt in beeld op het einde van de video, die 23 minuten duurt. Dat moet geruchten ontkennen dat hij zou zijn gedood. Shekau herhaalde het doel van Boko Haram, om een islamitische staat in de regio te vestigen.
De anslagen waren de ergste sinds meer dan een jaar in de stad. In Maiduguri bevinden zich verschillende vluchtelingenkampen voor mensen die door de gevechten zijn ontheemd. De Nigeriaanse regering had eerder nog verklaard dat Boko Haram uit de regio is verdreven.

Bron: Belga