Macron stevent af op grote meerderheid

Morgen kiezen de Fransen een nieuw parlement. President Emmanuel Macron stevent af op een zeer grote meerderheid.
door
Jelle
Leestijd 2 min.

Morgen vindt de eerste ronde van de parlementsverkiezingen plaats. Daarbij staan in elk departement kandidaten van de verschillende partijen tegenover elkaar. Alle kandidaten die geen 12,5% halen, vallen na de eerste ronde af. Een week later volgt de tweede ronde.

Volgens de laatste peiling van Ipsos Sopra-Steria haalt La République En Marche, de partij van Macron, 385 tot 415 zetels. Op ruime achterstand volgen Les Républicains met 105 à 125 zetels. De socialisten halen nog nauwelijks 25 à 35 zitjes, La France Insoumise strandt op 12 à 22 en voor de FN zijn nog slechts 5 à 15 verkozenen weggelegd. In totaal zijn er 577 parlementsleden die verkozen worden.

Grootste meerderheid

Dat is een overweldigende meerderheid voor Macron, die ooit minister was in de socialistische regering-Hollande, maar dan zijn eigen weg ging en de beweging En Marche opstartte. Meer nog, het zou de grootste meerderheid zijn sinds de eclatante verkiezingsoverwinning van Charles De Gaulle in 1968.

Nochtans was dat niet vanzelfsprekend. Macron won de Franse presidentsverkiezingen begin mei van dit jaar, maar hij moest vervolgens hals over kop op zoek naar kandidaten voor zijn lijsten voor de parlementsverkiezingen. Zijn beweging is slechts net iets meer dan een jaar oud en heeft geen stevige fundamenten om op te bouwen. Hier en daar werd zelfs gewag gemaakt van een zogenoemde ‘cohabitation'. Dat is een situatie waar een president geen parlementaire meerderheid heeft, waardoor hij moet samenwerken met een regering die hem vijandig gezind is.

Uiteindelijk ziet de situatie er een dag voor de verkiezingen echter totaal anders uit. In plaats van een cohabitation stevent Macron af op een riante meerderheid.