Spanning rond Noord-Korea - Noord-Korea bevestigt lancering van nieuw type antischipraket

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft donderdag een test bijgewoond van een nieuwe soort antischipraket. Dat melden de Noord-Koreaanse staatsmedia vrijdag, aldus het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap. Het land wil zijn arsenaal nucleaire wapens en raketten diversifiëren. De raket werd voor het eerst getoond tijdens de militaire parade in april, ter gelegenheid van de 105de verjaardag van de stichter van Noord-Korea Kim Il-sung, aldus het officiële persagentschap KCNA.

Het Zuid-Koreaanse leger verklaarde donderdag al dat Pyongyang verschillende korteafstandsraketten had afgevuurd, die antischipraketten leken te zijn. Ze vlogen over een afstand van zowat 200 kilometer.

Volgens KNCA is de nieuwe raket een verbetering tegenover de bestaande wapens. Het gaat om een krachtig wapen dat in staat is om de schepen van de vijanden vanop de grond te raken. De nieuwe raket werd ontworpen door de Academy of National Defense Science, een instelling die door de Verenigde Naties op een zwarte lijst werd geplaatst vanwege haar steun aan de Noord-Koreaanse nucleaire en raketprogramma's.

Pyongyang heeft in de afgelopen weken verschillende nieuwe soorten raketten getest, zoals een middellangeafstands ballistische raket en een grond-luchtraket.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in verklaarde donderdag nog tijdens een bijeenkomst van de nationale veiligheidsraad, dat Seoel nooit een stap zal terugzetten vanwege de Noord-Koreaanse provocaties.

Met de rakettests schendt Pyongyang resoluties van de Verenigde Naties, en het land kreeg al verschillende keren sancties opgelegd. Vorige vrijdag nog werden extra sancties opgelegd tegen veertien functionarissen en vier instellingen.

Het regime zou als doel hebben om een intercontinentale raket te bouwen, die de VS kan raken. De spanningen tussen Pyongyang en Washington lopen hoog op sinds het begin van de ambtstermijn van president Donald Trump, die er een veel strenger discours rond Noord-Korea op nahoudt, en zelfs dreigt met een militaire interventie.

bron: Belga