Regenweer veroorzaakt atypische ochtendspits voor een vrijdag

De Vlaamse snelwegen krijgen vanochtend heel wat meer verkeer te slikken dan tijdens een normale ochtendspits op vrijdag. Het regenweer veroorzaakt moeizaam verkeer, extra files en meer kans op incidenten. Dat is vernomen bij woordvoerder Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. Hij raadt weggebruikers aan de rijstijl aan de weersomstandigheden aan te passen. “Vrijdag kennen we normaal eigenlijk een heel rustige ochtendspits”, aldus Bruyninckx. Gemiddeld staat op de piek van de ochtendspits op een gewone werkdag ongeveer 160 kilometer file, terwijl dat op een normale vrijdagochtend heel wat minder is. De barometer van het Vlaams Verkeerscentrum wees rond 8.15 uur echter ongeveer 200 kilometer file op de Vlaamse snelwegen aan.

De oorzaak is het regenweer, het Vlaams Verkeerscentrum spreekt dan ook over een “regenspits”. Door die weersomstandigheden gebeurden ook her en der incidenten. Op de Brusselse buitenring in Dilbeek ondervindt het verkeer bijvoorbeeld heel wat hinder na een botsing tussen personenwagens, waardoor daar twee rijstroken zijn versperd.

Bruyninckx raadt weggebruikers aan hun snelheid te matigen en voldoende afstand te bewaren. Hij waarschuwt ook dat op vrijdag de avondspits vroeger op gang komt dan op andere dagen.

bron: Belga