Critérium du Dauphiné – Fuglsang pakt de bloemen in zesde etappe, Porte is nieuwe leider

Critérium du Dauphiné - Fuglsang pakt de bloemen in zesde etappe

De Deen Jakob Fuglsang (Astana) heeft de zesde etappe in de 69e editie van het Critérium du Dauphiné (Fra/WorldTour) op zijn naam geschreven. Thomas De Gendt (Lotto Soudal) moet zijn leiderstrui afstaan aan Richie Porte (BMC), die tweede werd. Na 147,5 kilometer tussen Parc des Oiseaux en Villars-les-Dombes haalde Fuglsang het in een spurt met vier. Porte werd tweede, de derde plaats ging naar Chris Froome. Fabio Aru moest tevreden zijn met de vierde plaats. Oliver Naesen was de beste Belg op de achtste plek.
Naesen en Serge Pauwels maakten deel uit van de vlucht van de dag. Eerstgenoemde hield het het langst uit voorin, en werd 2 kilometer voor de top van de 8,7 kilometer lange beklimming van de Mont du Chat (BC) gegrepen door Fabio Aru en Jakob Fuglsang, die zijn Astana-ploegmaat uiteindelijk liet rijden. In de daaropvolgende 15 dalende kilometers naar de finish kreeg Aru het gezelschap van opnieuw Fuglsang, Richie Porte en Chris Froome, drievoudig eindwinnaar van de Dauphiné. Vooral Froome toonde zijn dalerskunsten, maar dat volstond niet voor de zege. In de sprint moest hij zijn meerdere erkennen in Fuglsang en Porte.

In de stand telt Porte 39 seconden voorsprong op Froome. Fuglsang is derde op 1:15.
De laatste 58 kilometer van de etappe van vrijdag (met de Mont du Chat) liepen over het parcours van de negende rit in de komende Ronde van Frankrijk, die wordt gereden op 9 juli.
Zaterdag staat de zevende en voorlaatste etappe op het programma, een rit over 168 kilometer van Aoste naar Alpe d’Huez.

bron: Belga