Charles Michel: "Dit maakt brexit-onderhandelingen er niet makkelijker op"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Premier Charles Michel vreest dat de uitslag van de Britse verkiezingen de brexit-onderhandelingen er niet makkelijker op zal maken. "Met deze resultaten kunnen we niet zeggen dat we sterk leiderschap zullen zien", zo zei hij vrijdag aan Belga. "We respecteren de keuze van de Britse kiezers. Maar om de waarheid te zeggen: dit maakt de onderhandelingen over de brexit niet makkelijker", aldus de eerste minister. "Iedereen had begrepen dat de bedoeling was om tot sterk leiderschap te komen met het oog op de onderhandelingen. Maar met deze resultaten is dat niet zo, integendeel."

Premier Michel vraagt snel duidelijkheid van de Britten. Hij wijst erop dat - één jaar na het brexit-referendum - de EU klaar is voor de onderhandelingen, inclusief mandaat voor de Europese Commissie en duidelijk vastgelegde contouren voor de onderhandelingen. "Wij zijn in staat om te onderhandelen, maar daarvoor moeten we ook een partner hebben aan de andere kant van de tafel. We wachten dus af wat het project van de nieuwe Britse regering zal zijn."

België wil alvast een actieve rol spelen in de gesprekken met het Verenigd Koninkrijk. "De economische relaties met Groot-Brittannië zijn immers erg belangrijk, ook met het oog op jobs en investeringen", vervolgt de premier. "Ik zal er dan ook alles aan doen om onze economische belangen te verdedigen."

Vooruitblikken op een mogelijke mislukking van de gesprekken doet de Belgische eerste minister niet. "Ik speculeer daar niet op, ik ga loyaal onderhandelen in een perspectief van akkoorden."

bron: Belga