Britse verkiezingen - Tories slagen er niet in eerste "strijddistricten" binnen te halen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De eerste officiële uitslagen bevestigen vrijdagmorgen dat de Britse Conservative Party er niet in slaagt de gewenste vooruitgang te boeken. Verschillende districten die de partij op Labour had willen veroveren, zijn in handen van de sociaaldemocraten gebleken. In ongeveer 60 van de 650 kiesdistricten zijn vrijdagmorgen rond 3 uur (Belgische tijd) al de stemmen geteld.

Daarbij zaten ook de eerste districten die de Conservative Party op Labour had willen heroveren. Maar de partij is daar niet in geslaagd: zowel Wrexham (Wales), Darlington (noordoosten van Engeland) en Tooting (zuiden van Londen) bleef in handen van Labour. Dat lijkt te bevestigen dat de Conservative Party er niet in slaagt om de landslide te verwezenlijken waar prime minister Theresa May op gehoopt had toen de vervroegde verkiezingen aankondigde.

Labour wist daarentegen wel het district Vale of Clwyd (Wales) op de Tories te heroveren. Voorts wonnen zowel de conservatieven als de sociaaldemocraten nog een zetel ten koste van de Schotse nationalistische partij SNP.

Voorlopig staat Labour op 31 zetels. De Tories staan op 23, maar blijven daarmee wel op koers om de grootste partij te blijven.

bron: Belga