Amerikaans Huis van Afgevaardigden keurt wet rond deregularisering van Wall Street goed

Amerikaans Huis van Afgevaardigden keurt wet rond deregularisering van Wall Street goed

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag met meerderheid tegen oppositie een omvangrijk wetsvoorstel goedgekeurd rond de deregularisering van Wall Street. Volgens het ontwerp zouden grote delen van de hervormingen die na de financiële crisis werden ingevoerd, worden teruggeschroefd. Het ontwerp voor de “Financial Choice Act” kreeg 233 stemmen voor en 186 tegen, geen enkele Democraat stemde voor. Het wordt dan ook zeer moeilijk om het ontwerp door de Senaat te krijgen, waar de Republikeinen meerdere Democraten zullen moeten overtuigen om de wet erdoor te krijgen.
De zogenaamde Dodd-Frank Act, die door Barack Obama werd ingevoerd, beperkt bijvoorbeeld de mogelijkheden van banken om te handelen voor eigen rekening, zorgde voor scherper toezicht op banken die vanwege hun omvang een risico kunnen vormen voor de hele financiële sector en creëerde een nieuwe toezichthouder voor de belangen van consumenten.
De Republikeinen willen die Act, net zoals Obamacare, al jaren afschaffen. Volgens hen knevelen de regels de financiële industrie, kosten ze arbeidsplaatsen en schaden ze de economie.
In het wetsvoorstel dat donderdag door het Huis werd goedgekeurd, worden de restricties rond kapitaal en liquiditeit van bepaalde instellingen, zoals regionale banken, opgeheven, waardoor de deur wordt opengezet voor risicovolle speculaties. Ook willen de Republikeinen de macht van de toezichthouder, het Consumer Financial Protection Bureau, verminderen, en de president meer macht geven.

bron: Belga