Het komische kantje van de Britse verkiezingen

Het komische kantje van de Britse verkiezingen
AFP / G. Caddick

Verkiezingen zijn vaak een oorzaak voor tal van discussies, maar in het Verenigd Koninkrijk is het ook steeds een prima gelegenheid voor bizarre taferelen.

In Maidenhead moest de Britse premier Theresa May het bijvoorbeeld opnemen tegen twee opmerkelijke kandidaten: Elmo uit Sesamstraat en Lord Buckethead.

Achter het rode Elmo-masker schuilt Bobby Smith, die opkomt voor ‘Give me back my Elmo’. Smith mag zijn dochters niet meer zien en komt met zijn partij op voor de rechten van de vader.

Lord Buckethead (Rechts) AFP / G. Caddick

Lord Buckethead daarentegen is iets minder serieus. Op zijn Twitter-pagina stelt hij een vorst te zijn uit een ander melkwegstelsel. Zijn passies zijn planeten veroveren, heersen over inferieur wezens en ‘Lovejoy’,  een komische televisieserie over een antiekhandelaar.

Lord Buckethead wist 249 kiezers te overtuigen, een persoonlijk record voor de buitenaardse politicus. Slechts drie mensen schaarden zich achter Elmo. Theresa May won in het kiesdistrict met 37.718 stemmen.

Visstick


Grapjassen viseren vaak de gemeentes waar partijleiders wonen, om hopelijk mee in de spotlight te komen. In Westmorland & Lonsdale, waar Liberal Democrats-voorzitter Tim Farron won, was dat niet anders. ‘Mr Fishfinger’, een man die zich vermomd had als een enorme visstick wist er 309 kiezers te overtuigen.

Monster Raving Loony Party

AFP / O. Scarff

Sinds 1983 neemt de ‘Official Monster Raving Loony Party’ traditioneel deel aan de Britse verkiezingen. De partij benadert het hele gedoe op een absurde manier. Op het politieke spectrum bevinden ze zich naar eigen zeggen “zittend en vooruitkijkend”. Hun partijprogramma bevat ideeën als grijze eekhoorns rood verven en een behoudsorganisatie voor gaten in het wegdek oprichten. Partijvoorzitter Alan ‘Howling Laud’ Hope schopte het zelfs tot burgemeester van Ashburton, een gemeente met ongeveer 3.000 inwoners.

High Five

Hoewel Labour de verkiezingen niet gewonnen heeft, heeft de partij wel 31 extra zitjes in het Britse Lagerhuis veroverd en de meerderheid van de Conservatice Party doorbroken. Reden genoeg voor Labour-voorzitter Jeremy Corbyn om een vrouwelijke partijgenoot een high five te geven, maar in al zijn enthousiasme mist hij het doel wel.