Vlaanderen voert 1,17 miljard kilo afval in

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vlaanderen heeft vorig jaar 1,17 miljard kilo afval ingevoerd uit de hele wereld. Het gaat om een verdubbeling tegenover zeven jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Bart Nevens (N-VA) opvroeg bij minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V), waarover Het Laatste Nieuws vandaag bericht. Het meeste afval komt van onze buurlanden, maar er zijn ook heel wat exotische afzenders bij - van Mexico en de Bahama's tot Zuid-Korea, Uruguay en Nigeria. De totale Vlaamse afvalindustrie draait een jaarlijkse omzet van 3,7 miljard euro, 12.000 mensen zijn momenteel aan de slag in de sector.

Drie kwart van het geïmporteerde afval wordt "nuttig" verwerkt. Het gaat dan over hergebruik, recyclage en het herwinnen van grondstoffen. Een kwart van het geïmporteerde afval wordt verbrand of chemisch behandeld. Minder dan 1 procent wordt gestort.

"In sommige jaren werd niets gestort, in andere jaren enkele tonnen asbesthoudend materiaal uit Luxemburg", aldus Jan Verheyen, woordvoerder van de Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) aan de krant.

"Voorlopig is storten op een speciaal asbeststort de enige optie, maar we onderzoeken volop hoe het anders kan", aldus Verheyen. Hij benadrukt dat het alleszins niet de bedoeling is om asbest in te voeren. "Het gaat om uiterst beperkte hoeveelheden, die enkel zijn toegestaan omdat Luxemburg niet over eigen verwerkingscapaciteit beschikt."

bron: Belga