Mayeur en Peraïta kregen zitpenningen op maat bij Samusocial

Mayeur en Peraïta kregen zitpenningen op maat bij Samusocial

De zitpenningen die in 2014 bij Samusocial werden ingevoerd, kwamen er om Brussels burgemeester Yvan Mayeur en OCMW-voorzitster Pascale Peraïta te bevoordelen. Dat blijkt uit de doorlichting van de daklozenorganisatie die de Brusselse regering vandaag voorstelt. De regeringscommissarissen die het rapport opstelden, vonden geen spoor van de vele vergaderingen die de zitpenningen zouden rechtvaardigen. Dat schrijven De Morgen en De Standaard vandaag. Het systeem van de zitpenningen ontstond eind 2013, begin 2014. Toen stapten PS’ers Mayeur en Peraïta op als voorzitter en directrice van Samusocial en zouden ze in de raad van bestuur zetelen. Nadien werd Peraïta aangeduid als gedelegeerd bestuurder van de vzw, waarna burgemeester Mayeur en zijzelf lid werden van het bureau.

De zitpenningen zouden voortaan 140 euro bruto bedragen per bijeenkomst van de algemene vergadering of raad van bestuur. In 2014 streken ze samen 30.800 euro op van de 39.000 euro vergoedingen. In 2015 en 2016 stegen de zitpenningen tot bijna 60.000 euro, waarvan tot twee derde richting Mayeur en Peraïta vloeide.

Een schriftelijk bewijs van de vergaderingen die de vergoedingen rechtvaardigen, konden de regeringscommissarissen niet terugvinden. Er is geen sprake van oproepingsbrieven of van een aanwezigheidsregister. De uitleg van Peraïta dat de uitgekeerde bedragen sinds 2015 forfaitaire maandelijkse vergoedingen zijn, valt evenmin met documenten te staven.

bron: Belga