Kanunnik François Houtart, "paus van de andersglobalisten" overleden in Quito

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Belgische kanunnik François Houtart is overleden in Quito, de hoofdstad van Ecuador. Dat schrijven verschillende media vandaag. Houtart stond bekend om zijn progressieve ideeën en werd ook wel de "paus van de andersglobalisten" genoemd. Hij werd 92 jaar. François Houtart werd in 1925 geboren in Brussel en was de kleinzoon van de voormalige eerste minister Henry Carton de Wiart. Aan de KU Leuven haalde hij een doctoraat in de sociologie en hij nam deel aan het Tweede Vaticaans Concilie, van 1962 tot 1965.

Houtart stond vooral bekend om zijn progressieve ideeën, wat hem de bijnamen "rode kanunnik" en "paus van de andersglobalisten" opleverde. Voor zijn tolerante en pacifistische houding werd hij in 2009 bekroond met de Unesco Madanjeet Singh.

Maar vanaf 2010 hing de schaduw van seksueel misbruik over Houtart zodat hij zich genoodzaakt zag ontslag te nemen uit het Centre Tricontinental (Cetri). Deze ngo, met focus op de sociale beweging en derdewereldproblematiek, richtte hij op in 1976 en organiseerde onder meer het Autre Davos, een alternatief economisch forum.

bron: Belga