Gewestministers van Leefmilieu buigen zich over stichting voor Zoniënwoud

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Vlaamse, Waalse en Brusselse ministers van Leefmilieu hebben woensdag samengezeten over het Zoniënwoud, dat zich uitstrekt over de drie Belgische gewesten. Er bestaat een specifieke overlegstructuur, maar de ministers willen die vervangen door een Zoniënwoudstichting. Ze blijven ook hopen op erkenning van Unesco. Joke Schauvliege (CD&V), Céline Frémault (cdH) en René Collin (cdH) zagen mekaar op het Kasteel van Terhulpen, aan de rand van het Zoniënwoud. Het bos was echter niet het enige punt op de agenda, de bedoeling is om elkaar meer structureel te zien over belangrijke dossiers. "De natuur kent immers geen grenzen", aldus Collin.

Zo spraken de ministers onder meer ook over het samenwerkingsakkoord dat op stapel staat rond invasieve soorten, inclusief een secretariaat in de schoot van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Doel is zo doeltreffend mogelijk op te treden tegen invasieve planten en dieren waarvan de komst mogelijk zware gevolgen kan hebben voor inheemse soorten.

Begin 2015 nam de Europese Unie een eerste lijst aan met 37 exotische invasieve soorten waarvoor een invoerverbod geldt, die niet verkocht mogen worden binnen de EU en die door de lidstaten moeten worden teruggedrongen. Een tweede lijst staat in de stijgers. "De gewesten hebben steeds een gedeeld standpunt ingenomen hierover. Het samenwerkingsakkoord dat in juli rond moet zijn, zal ons toelaten om nog verder te gaan", aldus nog Collin.

bron: Belga