Eurostadion - Euro Brussels 2020 reageert verbaasd op "vreemde communicatie"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Euro Brussels 2020 reageert vandaag verbaasd op de "vreemde communicatie" rond het Eurostadion. Het organisatiecomité achter Brussel als gaststad voor het EK voetbal in 2020 benadrukt dat de Belgische voetbalbond al in 2014 Parking C in Grimbergen naar voren schoof als locatie voor het nieuwe stadion. Het Laatste Nieuws schreef vandaag over een over-en-weer van aangetekende brieven tussen Ghelamco en de KBVB. Zo verweet de bouwheer de voetbalbond "aanzienlijke schade" door een gebrek aan openlijke steun voor het Eurostadion. In een aangetekend antwoord noemde een advocaat het gedrag van Ghelamco namens de voltallige voetbalbond dan weer "onaanvaardbaar".

Bovendien verwijst de advocaat naar het akkoord dat in 2014 met UEFA werd getekend, aldus de krant. En daarin is enkel steun voor Euro 2020 afgesproken, niet voor het stadionproject. Meer nog: de bond hint volgens de krant op een mogelijk probleem met UEFA, omdat één van de voorwaarden inhoudt dat elk EK-stadion op het grondgebied van de speelstad moet liggen.

N-VA-parlementslid Johan Van den Driessche besloot woensdagochtend op Radio 1 dat "we nu dicht zitten bij het einde van het project rond het Eurostadion". "Het territorium is Grimbergen. Maar de UEFA wil van de stad een engagement dat het zijn verantwoordelijkheid kan opnemen op alle vlakken, bijvoorbeeld op vlak van veiligheid. Maar de stad Brussel is niet bevoegd voor de veiligheid van Parking C", argumenteerde hij onder meer.

Euro Brussels 2020 reageert "ten zeerste verbaasd". Het organisatiecomité herinnert eraan dat de voetbalbond Parking C reeds in haar Bid Book van 2014 aanstipte als locatie. "Het is volgens Van den Driessche dus diezelfde KBVB die drie jaar later aangeeft dat hun Bid Book niet UEFA conform was. Dat lijkt me toch te zot voor woorden", zegt Dimitri Huygen, die destijds binnen de KBVB verantwoordelijk was voor het Bid Book. "Daarenboven werden op het vlak van veiligheid alle nodige garanties geleverd."

Verderop in het persbericht benadrukt het organisatiecomité dat de UEFA al "verschillende site inspections" heeft uitgevoerd in Brussel, "waarbij alles tot in detail werd besproken". Huygen merkt voorts fijntjes op dat ook het project in Lyon niet op het grondgebied van Lyon ligt, maar wel voldoet "aan alle voorwaarden zoals territorium en veiligheid".

Tot slot haalt Euro Brussels 2020 er nog de uitspraken bij van ceo Martin Kallen van UEFA Events eerder dit jaar. "We weten dat er wat bedenkingen zijn omtrent de vergunningen, maar sinds de start van het Eurostadionproject worden we zeer goed en structureel geïnformeerd door het organisatiecomité van Brussel. Het is nog altijd mogelijk om het project te voltooien binnen de vooropgestelde deadline", zo zei Kallen volgen het comité in maart nog.

bron: Belga