Duitse regering geeft groen licht voor terugtrekking troepen uit Incirlik

Duitse regering geeft groen licht voor terugtrekking troepen uit Incirlik

De Duitse regering heeft het licht op groen gezet om de Duitse troepen van de Turkse luchtmachtbasis Incirlik terug te trekken. Het kabinet keurde vandaag het plan van minister van Defensie Ursula von der Leyen (CDU) zonder discussie goed, om de daar 260 gestationeerde soldaten met hun Tornado-verkenningsvliegtuigen en een tankvliegtuig naar Jordanië te verplaatsen. Dat heeft het Duitse persagentschap dpa uit regeringskringen vernomen. De troepenmacht zal zijn operaties tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat voortaan uitvoeren vanaf de Jordaanse basis al-Asrak, niet ver van de zuidelijke grens met Syrië. De verkenningsvluchten van de Tornado’s worden door de verhuis vermoedelijk een tweetal maanden opgeschort. Het tankvliegtuig zal na een twee- of drietal weken weer inzetbaar kunnen zijn. Von der Leyen kreeg van de regering opdracht om met de NAVO-bondgenoten uit te klaren wanneer de verhuis zal beginnen en wie in de overgangsperiode kan inspringen.

Reden voor de verhuis is een bezoekverbod voor Duitse parlementsleden aan de troepen in Incirlik. De Turkse regering reageerde daarmee op de asielverlening aan Turkse militairen in Duitsland. Ankara acht de officieren voor de mislukte staatsgreep van vorig jaar verantwoordelijk. Ankara wees maandag een laatste verzoeningspoging van minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel (SPD) af.

Een wijziging van het mandaat voor de operaties in Syrië is op juridisch vlak niet nodig, omdat daarin de basis niet met naam wordt genoemd. Alle fracties in de Bondsdag zijn voor de terugtrekking uit Incirlik. Die Linke wil zelfs dat de operatie van de Bundeswehr tegen IS helemaal stopt.

De verhuis is zonder voorgaande. De Bundeswehr verplaatst troepen naar een basis buiten het NAVO-gebied, omdat de crisis tussen beide bondgenoten Duitsland en Turkije zo diep is dat een overeenkomst ondanks maandenlange inspanningen niet meer mogelijk bleek.

De geografische ligging en de situatie rond de bevoorrading in al-Asrak betekenen voor de Duitse militairen een verslechtering van de werkomstandigheden.

bron: Belga