Daags voor Britse verkiezingen kritiek op May wegens antiterreurplannen

Daags voor Britse verkiezingen kritiek op May wegens antiterreurplannen

Morgen trekken de Britten naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. Premier Theresa May kreeg vandaag bakken kritiek omdat ze zich bereid toonde de mensenrechten af te zwakken.

Half april kondigde May (foto) verrassend nieuwe verkiezingen aan. Het moment leek goed gekozen te zijn. De Labourpartij van Jeremy Corbyn hing in de touwen en May hoopte door leiderschap te tonen een grote verkiezingsoverwinning te boeken. Zo zou ze haar parlementaire meerderheid doen toenemen om de brexitonderhandelingen comfortabel te kunnen aanvatten.

Peilingen

Het lijkt echter anders uit te draaien. May heeft een slechte campagne achter de rug en Corbyn slaagde erin een comeback in te zetten. Volgens de jongste opiniepeiling van YouGov behalen de Tories van premier May 42% van de stemmen en Labour 38%. Volgens het peilingsinstituut Opinium haalt de partij van May 43% van de stemmen, dat is 7% meer dan Labour. Opiniepeilingsbedrijf ICM voorspelt 45% voor de Conservatieven tegenover 34% voor Labour. Dat is hoe dan ook een serieuze toename voor Labour, want die partij raakte enkele weken geleden niet eens boven de drempel van 30%.

Mensenrechten

May beloofde voortaan harder tegen terroristen te zullen optreden. Daartoe is ze ook bereid mensenrechten af te zwakken om terreurverdachten langer vast te houden of sneller te kunnen uitwijzen. Dat zei ze op een bijeenkomst in Slough, ten westen van Londen. «Als onze wetgeving over de mensenrechten ons dat belet, moeten we die wijzigen opdat we dit kunnen waarmaken. Als ik donderdag tot premier wordt verkozen, zal ik daar onmiddellijk werk van maken».

Die uitspraak leverde veel kritiek op. «We zullen het terrorisme nooit overwinnen indien we onze fundamentele rechten en onze democratie ondermijnen», reageerde Corbyn. «Net alsof George W. Bush nooit heeft bestaan, promoot Groot-Brittannië de schending van mensenrechten als een beschermingsmaatregel tegen terrorisme», tweette Kenneth Roth, de voorzitter van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.