Turkse president voert telefoongesprekken om uitweg uit crisis met Qatar te vinden

Turkse president voert telefoongesprekken om uitweg uit crisis met Qatar te vinden

De Turkse president heeft verschillende telefoongesprekken met regionale leiders gevoerd in een poging om een oplossing te vinden voor de diplomatieke crisis tussen Qatar en de andere Golfstaten. Dat meldt het door de Turkse overheid gecontroleerde persbureau Anadolu. Turkije onderhoudt goede diplomatieke relaties met Qatar. Erdogan kreeg onder meer de emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad al-Thani, en de koning van Saoedi-Arabië, Salman bin Abdulaziz al-Saud, aan de lijn. De staatshoofden van die twee landen staan momenteel lijnrecht tegenover elkaar. Voorts pleegde Erdogan overleg met de leider van Koeweit, dat neutraal blijft in het conflict.

De Turkse president zou de situatie ook besproken hebben met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Er was evenwel geen contact met de Verenigde Arabische Emiraten, een van de initiatiefnemers van het Qatarese isolement. Ook met Egypte werd niet overlegd, omdat Ankara geen volwaardige diplomatieke betrekkingen heeft met dat land.

Een woordvoerder van Erdogan beklemtoont dat Turkije bereid is om “de komende dagen en weken zijn verantwoordelijkheid op te nemen” om via “onderhandelingen, dialoog en communicatie” tot een oplossing te komen.

Saoedi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Jemen hadden gisteren beslist hun diplomatieke banden met Qatar op te schorten. Ook de grenzen en luchtverbindingen met het land werden gesloten. Qatar Airways heeft daardoor alle vluchten naar die landen “tot nader order” opgeschort.

De betrokken landen vermoeden dat Qatar onder één hoedje speelt met sjiitische aartsvijand Iran en terreurmilities financieel steunt om de Golfregio te destabiliseren.

bron: Belga