Stemrecht op zestien definitief van de baan

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het stemrecht op zestien is dinsdag weggestemd in de bevoegde Vlaamse parlementscommissie. "We hebben naar de argumenten van onze coalitiepartners geluisterd, maar zijn niet overtuigd geraakt", zegt Marius Meremans van N-VA. Het Vlaams Parlement buigt zich al een tijdje over de vraag of jongeren al vanaf zestien stemrecht zouden moeten krijgen bij de lokale verkiezingen. De Vlaamse Jeugdraad is vragende partij en enkele weken geleden kwamen ook de jongerenvoorzitters van de partijen pleiten voor dat stemrecht vanaf 16 jaar. Enkel Vlaams Belang Jongeren en Jong N-VA lagen toen dwars.

Normaal had vorige week al moeten worden gestemd, maar dat werd uitgesteld om de meerderheid de kans te geven de violen te stemmen. CD&V en Open Vld zijn namelijk grote voorstanders van het principe en hoopten coalitiepartner N-VA nog te overtuigen.

Dat is niet gelukt. "We blijven bij ons standpunt", zegt Meremans. "We zijn niet overtuigd dat hiervoor een draagvlak is bij de jongeren en we vinden dat rechten en plichten moeten samenvallen, op achttien jaar." Ook CD&V en Open Vld stemden uiteindelijk tegen, uit loyaliteit aan N-VA.

De oppositie reageert teleurgesteld. "In tegenstelling tot alle eerdere communicatie in radio- en televisiestudio's en in de kranten trekken CD&V en Open Vld hun staart in", betreurt Kurt De Loor van sp.a. Hij wil in Zottegem, waar sp.a samen met CD&V een coalitie vormt, een proefproject uitvoeren bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Zestien- en zeventienjarigen zullen er wellicht kunnen kiezen, maar hun stem telt niet mee voor het officiële resultaat.

bron: Belga