François Vitali wil Cercle Brugge opnieuw op de kaart zetten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Cercle Brugge heeft dinsdag met de Fransman François Vitali (41) zijn nieuwe technisch directeur voorgesteld. "Ik wil weer aanknopen met het rijke verleden van deze club", stelde het voormalige hoofd opleidingen en scouting bij Lille dinsdag op een persconferentie in het Jan Breydelstadion. Begin mei werd Cercle Brugge overgenomen door AS Monaco en werd de ambitie uitgesproken om zo snel mogelijk naar de Jupiler Pro League te promoveren. De Franse kampioen, die in de Champions League pas in de halve finales strandde, wil enkele jonge spelers laten groeien bij Cercle Brugge. Volgens Vitali zal de 1B-club vier à vijf versterkingen van de Monegasken mogen verwelkomen. "Radamel Falcao zal uiteraard niet naar hier komen", lachte de Fransman. "Maar de nieuwkomers zullen natuurlijk over kwaliteiten beschikken. Ik wil jongeren overtuigen voor Cercle te spelen door hen erop te wijzen dat ze in professionele omstandigheden kunnen werken en dat het niveau in België hoger ligt dan men verwacht, kijk maar naar de recente Europese prestaties van clubs als Racing Genk, Anderlecht en AA Gent. Van hieruit is het bovendien mogelijk om je in de kijker te spelen van Franse clubs."

"Ik geloof in dit ambitieuze project", vervolgde Vitali, die als hoofd scouting de jonge Eden Hazard naar Lille haalde. "Cercle Brugge is een club met een rijk verleden in België. Het is mijn taak om die draad weer op te pikken, samen met coach José Riga. Wegens minder financiële middelen verging het Cercle Brugge niet zo goed de voorbije jaren. Maar nu kan de club profiteren van de samenwerking met Monaco, zo kan Cercle gebruikmaken van het uitgebreide scoutingnetwerk van de Monegasken."

Van 2011 tot 2015 was Vitali technisch directeur van Moeskroen, toen de Henegouwers samenwerkten met Lille en opklommen van de vierde naar de eerste klasse. Hij heeft dus heel wat ervaring inzake contacten tussen een Belgische club en een Franse moederclub. "Ik wil hier iets heropbouwen net als bij Moeskroen, waar we toch een goed team in elkaar staken met spelers als Abdoulay Diaby, nu Club Brugge, en Kévin Vandendriessche, nu KV Oostende. Wat ik beter wil doen dan bij Moeskroen is de communicatie richting de mensen die al jaren tot de club behoren. Bij Moeskroen stonden de nieuwkomers te veraf van zij die zich afvragen of de waarden van de club zullen behouden worden. Die fout mogen we hier niet maken."

bron: Belga