Foutje van de woordvoerder, zegt minister Marghem

Foutje van de woordvoerder

Federaal minister van Leefmilieu Marie Christine Marghem (MR) wijt de verwarring rond de Belgische klimaatinspanningen aan een foutje van haar woordvoerder. “Die heeft op de vraag van een journalist geantwoord zonder het hele kabinet te willen bellen in een verlengd weekend”, aldus de minister. Marghem hield dinsdagavond nog een persconferentie om de zaak recht te zetten. Volgens de Mediahuis-kranten wil minister Marghem de klimaatambitie van ons land versoepelen en wil ze daarover in gesprek gaan met Europa. Nu moet ons land de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 35 procent naar beneden krijgen, maar dat zou volgens de minister te veel zijn.

De uitspraken botsten dinsdag op een storm van kritiek en premier Charles Michel benadrukte meteen dat het niet ging om een regeringsstandpunt. Marghem ontkende dinsdagmiddag al in een persbericht dat het haar intentie is om de klimaatdoelstellingen te versoepelen.

Tijdens een persconferentie verduidelijkt ze dat het om een foutje van haar woordvoerder gaat. Die is nog maar enkele weken in functie en heeft een vraag van een journalist beantwoord terwijl de minister op een congres in Londen was. De woordvoerder baseerde zich daarvoor op de flexibiliteit die bestaat rond de uitstootdoelstelling om een verdeling tussen de verschillende betrokken sectoren mogelijk te maken.

“Het voordeel is dat alle deelstaten zich vandaag duidelijk achter de 35 procent hebben geschaard”, zegt de minister. “Vlaams minister Joke Schauvliege kan nu op 19 juni met een duidelijk Belgisch standpunt naar de Europese ministerraad trekken.”
Tussen haar en Charles Michel zit er geen enkel haar in de boter, verzekert Marghem.

bron: Belga