Uitkijken voor krachtige windstoten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Maandagnamiddag wisselen wolken en opklaringen elkaar af en blijft het overwegend droog. Lokaal kunnen stapelwolken aanleiding geven tot een bui, maar de kans is eerder klein. Dat meldt het KMI. De maxima liggen tussen 16 à 17 graden in Hoog-België en 22 à 23 of lokaal 24 graden elders. Maandagavond krijgen we meer bewolking vanaf de kust, maar pas rond middernacht verwachten we de eerste regen in het westen van het land. Tegen de ochtend heeft de regenzone het oosten van het land bereikt. De minima dalen tot 9 graden in de Hoge Venen en liggen tussen 11 en 15 graden in de rest van het land. Er staat een matige zuidenwind, die in de loop van de nacht toeneemt tot vrij krachtig met mogelijk rukwinden tot 60 km/uur.

Dinsdag sleept de regenzone nog steeds over ons land en wordt het vaak zwaar bewolkt met regen. In de loop van de dag neemt de kans op onweersbuien toe, die gepaard gaan met soms zware windstoten. We verwachten maxima tussen 12 en 14 graden in de Ardennen en tot 16 of 17 graden elders. De wind wordt op de meeste plaatsen vrij krachtig, aan zee eerder krachtig uit zuid tot zuidwest. Er zijn rukwinden mogelijk tot 70 à 80 km/ uur, bij onweer mogelijk nog meer.

Dinsdagavond neemt de kans op buien en onweer af, maar blijft het overwegend bewolkt met hier en daar nog wat lichte regen. Tijdens de nacht van dinsdag op woensdag kan het tijdelijk wat droger worden met enkele voorzichtige opklaringen. Aan het einde van de nacht neemt de instabiliteit opnieuw toe en kunnen lokaal enkele buien ontstaan. In de Ardennen daalt het kwik tot tussen 5 en 8 graden, elders liggen de minima in de buurt van 11 graden. De

wind waait nog steeds matig tot vrij krachtig uit het zuidwesten. Er blijven rukwinden mogelijk van 50 tot 60 km/uur.

Woensdag blijft het wisselvallig met veel wind, buien en mogelijk ook onweer. In de loop van de dag verkleint de buienkans geleidelijk vanuit het westen. De maxima liggen tussen 13 en 17 graden in de Ardennen en tussen 18 à 20 graden elders. De wind waait vrij krachtig tot krachtig aan zee uit de westelijke sector.

Donderdag kan een storing over de Britse Eilanden ons land bereiken. In het noordwesten verwachten we veel bewolking met regen, terwijl het in het zuidoosten van het land overwegend droog zal blijven met enkele opklaringen. De maxima liggen tussen 19 en 23 graden bij een nog steeds goed voelbare zuidwestenwind.

Vrijdag wordt overwegend bewolkt met mogelijk enkele buien in de loop van de dag. De temperaturen klimmen tot 19 à 23 graden en we krijgen iets minder wind. Tijdens het weekend wordt het zonnig en opnieuw warmer met temperaturen tot 25 graden, maar ook de kans op (onweerachtige) buien blijft bestaan. Maandag wordt het opnieuw wisselvallig en iets frisser met temperaturen tot 21 graden.

bron: Belga