Belgen hebben meest succesvolle Wereldbekermanche ooit achter de rug

Belgen hebben meest succesvolle Wereldbekermanche ooit achter de rug

De Wereldbekermanche kajak van dit weekend in Belgrado is de meest succesvolle ooit voor België. Vier Belgen slaagden er niet alleen in vier A-finales bij elkaar te peddelen, Hermien Peters pakte ook bronzen medailles in de K1 500m en de K2 500m, samen met Lize Broekx. Peters’ broer Artuur eindigde als vijfde in de K1 500m en won de B-finale in de K1 1000m. Broekx werd verder nog negende in de K1 500m. Jonathan Delombaerde tot slot eindigde verrassend als achtste in de explosieve K1 200m. Ex-olympiër Bob Maesen, nu technisch directeur topsport en coach, leverde de voorbije maanden samen met zijn collega Carlos Prendes opvallend goed werk af. “We zijn inderdaad goed bezig, al gaat alle lof in de eerste plaats naar de atleten”, evalueerde Maesen de Wereldbekermanche. “Vorig jaar bleek al dat we in het kajakken bij de vrouwen stilaan het grote gat aan het dichtrijden waren. Dat we nu al twee WB-medailles pakken, is ook voor ons verrassend snel. Het is wel leuk dat Lize en Hermien sinds enkele maanden in het tewerkstellingsproject van Sport Vlaanderen mochten stappen en als profs kunnen trainen. Blijkbaar plukten ze daarvan dus nu al de eerste vruchten. Nooit eerder zagen we immers op hetzelfde WB-toernooi de Belgische kajaksters tot twee keer toe een finale peddelen, laat staan het erepodium beklimmen.”

Maesen is ook opgetogen over de prestaties van Artuur Peters en Jonathan Delombaerde. “Zij genieten van het topsportstatuut voor studenten en splitsen dus hun studiejaren keurig op. Artuur miste hier de A-finale van de olympische K1 1000m omdat hij in zijn halve finale drie medaillewinnaars lootte. In de B-finale zette hij met een zege orde op zaken. Hij startte ook in de K1 500m. Niet meteen zijn specialiteit, maar toch zette hij ook daarin alweer een grote stap vooruit. Jonathan tenslotte zag zijn vele plaatsen in de B-finales eindelijk beloond met een stek in de A-finale en zet zo zijn enorme progressie dik in de verf.”

Maesen en Prendes kijken al uit naar de volgende uitdagingen. “Halfweg juni nemen Hermien en Artuur Peters totaal onvoorbereid deel aan het EK U23, geen doel op zich, maar als medaillewinnaars van het WK U23 toch wel een verplicht nummer. Deze races zullen we beschouwen als een ideale aanloop naar het open EK en WK, die respectievelijk half juli en eind augustus in Plovdiv (Bulgarije) en in Racice (Tsjechië) worden gevaren. Al die toernooien kaderen perfect in het stappenplan, waarvan we hopen dat het deze vier atleten naar een succesvol Tokio 2020 zal leiden.”

bron: Belga