Spanning rond Noord-Korea - Nucleaire ambities Pyongyang zijn bedreiging voor ons allen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De nucleaire ambities van Noord-Korea zijn een "bedreiging voor ons allen" en bondgenoot China moet Pyongyang meer zien als een last, dan als een aanwinst. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken James Mattis zaterdagochtend gemeld tijdens een internationale top in Singapore. "Noord-Korea vormt een duidelijk en aanwezig gevaar", aldus Mattis tijdens de bijeenkomst over de Aziatisch-Pacifische veiligheid.

De administratie van Donald Trump voelt zich wel bemoedigd door het feit dat China zich engageert om mee te werken aan de internationale denuclearisering, en herhaalt de vraag van de Chinese president Xi Jinping aan alle partijen om mee te werken.

"Deze woorden moeten gevolgd worden door daden. Uiteindelijk geloven we dat China Noord-Korea zal erkennen als een strategische last", waarvoor het land aansprakelijk is, aldus de minister. "President Trump heeft duidelijk gemaakt dat het tijdperk van geduld voorbij is."

Noord-Korea heeft al talrijke rakettest en verschillende nucleaire tests uitgevoerd, ondanks de sancties en resoluties die al tegen het land werden uitgevaardigd. Pyongyang zou als doel hebben om een intercontinentale nucleaire raket te ontwikkelen die de VS kan raken. Vrijdag nog stemde de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor extra sancties tegen Noord-Korea.

Mattis had ook nog kritiek op China's "minachting" tegenover zijn buurlanden, zo verwijzend naar het conflict over de Zuid-Chinese Zee. "De omvang en de gevolgen van de Chinese bouwactiviteiten in de Zuid-Chinese Zee verschilt erg van die van andere landen", aldus Mattis, die "de aard van de militarisering" aanhaalt, "zijn gebrek aan respect voor het internationaal recht" en "zijn minachting voor de belangen van andere landen" met wie het land in conflict is rond de soevereiniteit in de zee.

bron: Belga