Onweer belet lancering van private ruimtecargo Dragon naar ruimtestation ISS

door
Belga
Leestijd 1 min.

De voor donderdag voorziene lancering van een onbemande cargo naar het Internationaal Ruimtestation ISS is naar zaterdag uitgesteld na een onweer met blikseminslagen ter hoogte van de lanceerbasis Cape Canaveral in Florida.

Zowat 25 minuten voor de Falcon-9 draagraket van SpaceX met de Dragon zou opstijgen, blies de lanceerdirecteur de start af want even tevoren was de bliksem ingeslagen op het nabijgelegen Merritt Island.

Er komt vandaag/vrijdag geen nieuwe lanceerpoging omdat veertig muizen voor een experiment met betrekking tot het beendergestel in de Dragon omgewisseld moeten worden. De Falcon zal dus ten vroegste zaterdag om 23.07 uur Belgische tijd vertrekken. De koppeling is dan maandagmidag.

Dit laat de bemanning van de spacemeccano toe een andere commerciële cargo, de Cygnus van Orbital ATK, zondag al te dumpen, meer dan een maand vroeger dan gepland.

De cargo is al volgepakt met afval en uit te zetten Cubesats. Vooraleer het tuig op 1 juni weer de atmosfeer induikt, is er een brandexperiment.

De Dragon heeft ongeveer 2,7 ton aan nuttige lading voor het ISS aan boord.

Het is de eerste keer dat SpaceX een in grote mate "gerecycleerd" model van de cargo gebruikt. De Falcon-6 daarentegen heeft geen al gebruikte componenten. Wel zal SpaceX pogen de eerste trap te laten terugkeren naar Cape Canaveral.

In de loop van de dag verlaten de Fransman Thomas Pesquet en de Rus Oleg Novitsky het ruimtestation, om tegen 16.09 uur Belgische tijd in Kazachstan te landen.

bron: Belga