Kompany: "Kans is groot dat volgend seizoen bij nationale ploeg mijn laatste is"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De opvallendste naam in de 27-koppige selectie van bondscoach Roberto Martinez is die van Vincent Kompany, die vandaag voor het eerst met de nationale ploeg op het trainingsveld stond sinds de voorbereiding van eind vorig jaar op de oefeninterland tegen Nederland en de heenwedstrijd tegen Estland. Het WK van 2018 in Rusland blijkt voor Vince The Prince het uiteindelijke doel te zijn. "De kans is groot dat volgend seizoen mijn laatste bij de nationale ploeg is, al is dat zeker nog niet definitief", vertelde Kompany na de training van vandaag in Tubeke. "Tijdens een revalidatie is het vooruitzicht op zo'n WK een geweldige motivatie, bij moeilijke momenten kijk je er echt naar uit. Dat houdt me scherp. Ik hoop volgend jaar dan ook een geweldig WK te mogen meemaken. Moest het niet lukken, dan is het maar zo."

Na een jaar vol kommer en kwel is de 31-jarige centrale verdediger sinds begin maart blessurevrij en knokte hij zich in het seizoensslot weer in de basis bij Manchester City, met drie doelpunten in acht Premier League wedstrijden als kers op de taart. "Die wedstrijd tegen Chelsea was daarbij heel bepalend. Ik had lang niet gespeeld en toen heeft Guardiola - vermoed ik - gezien dat hij op mij kan rekenen. Daarna ging het allemaal wat makkelijker. Ik heb hem misschien wel wat moeten overtuigen van mijn voetballende kwaliteiten, ik speel immers soberder dan vroeger."

Het is intussen een eeuwigheid geleden dat 'King Kompany' voor de Rode Duivels in actie kwam. Zijn laatste speelminuten dateren van 13 oktober 2015 in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Israël (3-1). Het verbaast Kompany dan ook niet dat sommigen twijfels hadden. "Ik snap dat sommige mensen zich zorgen hebben gemaakt, maar ik heb nooit aan mezelf getwijfeld. Mentaal heb ik het niet moeilijk gehad. Ik wist dat ik mijn niveau wel opnieuw zou halen."

Bij de nationale ploeg treft hij na zijn afwezigheid naast een nieuwe aanvoerder ook een nieuwe bondscoach en een nieuw spelsysteem met drie verdedigers aan. Ook dat baart Kompany niet al te veel zorgen. "Ik heb al in een 3-4-3 gespeeld en als ploeg moet je flexibel kunnen zijn. Met de coach heb ik al veel gepraat en bovendien kende ik hem al voor hij bondscoach was. En Eden heeft zeker zijn kwaliteiten als aanvoerder, maar zoals de coach eerder al aangaf, zijn er meerdere leiders in deze groep."

bron: Belga